SEO

Semantik Arama ve SEO

Semantik arama, arama motorlarının arama sorgularını anlamak ve amaçla eşleşen sonuçlar sağlamak için anlamı ve bağlamı nasıl kullandığıdır.

Arama motorları doğal, insan dilini böyle anlar.

Bu, Google’ın aradığınız şeyle ilgili doğru sonuçları sunmak için tam eşlemeli bir anahtar kelimeye ihtiyacı olmadığı anlamına gelir.

Dolayısıyla, “the boy who lived” araması yaparsanız Google, Harry Potter hakkında sonuçlar aradığınızı söyleyebilir. Arama sorgusu “Harry Potter” kelimelerini içermese de;

Dolayısıyla, "yaşayan çocuk" araması yaparsanız Google, Harry Potter hakkında sonuçlar aradığınızı söyleyebilir. Arama sorgusu “Harry Potter” kelimelerini içermese de;

Benzer şekilde, kullanıcılar anahtar kelimeleri yanlış yazarsa Google yine de doğru sonuçları sunabilir.

“Yakınımdaki restoranlar” araması yaptığınızda yakındaki restoranları görmenizin nedeni de budur.

Makalede anlamsal aramanın nasıl çalıştığını, Google algoritmasının gelişimini ve içeriğinizi anlamsal arama için nasıl optimize edeceğinizi ele alacağız.

Google algoritması anlambilimi anlamak için gelişmiştir. 2012’de kullanıma sunulan Bilgi Grafiği ile başladı.

Bilgi Grafiği (2012)

Bilgi Grafiği, Google’ın kişiler, yerler ve nesneler (varlıklar olarak da adlandırılır) ve bunların nasıl bağlantılı olduğuna ilişkin veritabanıdır.

Aslında 500 milyardan fazla varlık.

Google, varlıklar arasındaki ilişkiyi “dizeler değil, şeyler” olarak  tanımlar.

Başka bir deyişle, birisi bir arama çubuğuna bir “dize” girdiğinde, Google artık bu dizeyi bir “şey” olarak anlıyor. Anlamı ve bağlamı vardır. Ve Google, diğer “şeylerle” bir ilişki paylaştığını biliyor.

Dolayısıyla, bir kullanıcı “Apple” için arama yaparsa, Google size CEO’sunun Tim Cook olduğunu da söyleyebilir. Veya şirketin mevcut hisse senedi fiyatı gibi diğer bilgiler.

Google, arama motoru sonuç sayfasında (SERP) görünen bilgi panelleri aracılığıyla Bilgi Grafiğinden gelen bilgileri görüntüler.

Multitask Unified Model (2021)

Multitask Unified Model (MUM), Google tarafından 2021’de uygulanan bir dil işleme çerçevesidir.

Google, MUM’u BERT’den 1000 kat daha güçlü olarak tanımlar.

MUM resim, video ve ses dosyalarını anlayabilir. Aynı zamanda çok dillidir. Böylece, arama sorgunuzla ilgili bilgileri, bu bilgiler farklı bir dilde olsa bile bulabilir.

Google, yürüyüş botlarının bir fotoğrafıyla birlikte sesli arama örneğini (“Bunları Fuji Dağı’nda yürüyüş yapmak için kullanabilir miyim”) kullanır.

Google, yürüyüş botlarının bir fotoğrafıyla birlikte sesli arama örneğini ("Bunları Fuji Dağı'nda yürüyüş yapmak için kullanabilir miyim") kullanır.

MUM sayesinde, Google hem aramayı hem de resmi aynı anda işleyebilir.

Böylece, bu botların yürüyüş için gerçekten işe yarayacağını bilmenizi sağlayabilir. Hatta tavsiye edilen teçhizat için sonuçları göstererek bir sonraki adımı atabilir.

Gördüğünüz gibi Google kısa sürede büyük ilerlemeler kaydetti. Yalnızca arama yapanları daha iyi anlamak ve daha doğru sonuçlar sunmak için gelişmeye devam edecektir.

Semantik Arama Nasıl Çalışır?

Google, bağlama ve arama amacına göre insanların ne aradığını anlamak için makine öğrenimini kullanır.

Arama amacı, bir kullanıcının bir şey aramasının nedenidir. Ürünleri karşılaştırıyorlar mı? Gerçekten bir şey satın almaya mı çalışıyorsunuz? Google, amaca bağlı olarak farklı sonuçlar sunacaktır.

Başka bir deyişle, anahtar kelimelerin anlamlarını ve diğer anahtar kelimelerle olan ilişkilerini anlama yeteneği. Bu da arama sonuçlarını daha doğru hale getirir. Ve arayan için daha alakalı.

Örneğin, “iskeneder” yazdığınızda SERP şöyle görünür;

Google, bağlama ve arama amacına göre insanların ne aradığını anlamak için makine öğrenimini kullanır. Arama amacı, bir kullanıcının bir şey aramasının nedenidir. Ürünleri karşılaştırıyorlar mı? Gerçekten bir şey satın almaya mı çalışıyorsunuz? Google, amaca bağlı olarak farklı sonuçlar sunacaktır.

SERP tarifleri içerir, ancak aynı zamanda bir Harita Paketine sahiptir.

Yani, “sipariş” veya “teslimat” gibi kelimeler kullanılmasa bile kullanıcının paket yemek siparişi vermek isteyebileceği sonucuna varabilir.

Başka bir örnek, “evlilik yıldönümü” gibi geniş bir terim aramanız olabilir. Google, insanların isteyebileceği içerik hakkında varsayımlarda bulunabilir. Böylece evlilik yıldönümü kartları ve hediyeleri ile ilgili sayfaları gösterebilir.

Anlamsal arama bağlamdan etkilendiğinden, arama sonuçları aynı anahtar kelime için değişiklik gösterebilir ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şeylerden etkilenir:

  • Konumunuz.
  • Arama Geçmişiniz.
  • Güncel Haberler ve Olaylar.
  • Trendler.

Tüm bu faktörler semantik aramaya bağlam sağlar.

Örneğin, futbolcu Lionel Messi’yi aradığınızı varsayalım.

Bu yazı yazıldığında, “Messi” için alınan sonuçlar çoğunlukla genel olarak kariyeri hakkındaydı.

Tüm bu faktörler semantik aramaya bağlam sağlar. Örneğin, futbolcu Lionel Messi'yi aradığınızı varsayalım.  Bu yazı yazıldığında, “Messi” için alınan sonuçlar çoğunlukla genel olarak kariyeri hakkındaydı.

Anlamsal arama için içeriği optimize etmek için kullanıcıyı ilk sıraya koymanız gerekir.
İşte bunu yapmanın birkaç yolu;
 
  • Kullanıcıların Arama Amacını Daha İyi Anlayın.
  • Anahtar Kelimeler Yerine Konulara Odaklanın.
  • Arama Sonuçlarını Geliştirmek İçin yapılandırılmış Verileri Kullanın.
  • İlgili İçeriği Dahili Bağlantılarla Bağlayın.
  • Semantik HTML Kullan.
Kısacası, içeriğinizi anlamsal arama için optimize etmek, yalnızca anahtar kelimelerle eşleşmeyen. Aynı zamanda kullanıcıların yazma ve konuşma şeklini de yansıtan içerik oluşturmak anlamına gelir.

İşte Bunu Yapmanın Beş Yolu

1. Arama Amacını Anlayın ve Optimize Edin

Arama amacı, bir kullanıcının Google’a bir şey yazdığındaki ana hedefini ifade eder.

Bu, semantik aramayla bağlantılıdır çünkü Google, bir kişinin yazdığı şey ile gerçekte bilmek istediği şey arasındaki boşluğu kapatmaya çalışır.

Algoritma ile çalışmak için, SEO’lar stratejilerinde kullanıcı amacına öncelik vermelidir.

Dolayısıyla, içerik oluşturduğunuzda hedefiniz, kullanıcının aradığı şeyle eşleşmek ve sonraki sorularını tahmin etmek olmalıdır.

Örneğin, birisi “ne kadar evi karşılayabilirim” diye ararsa, muhtemelen ipotek hakkında da bilgi edinmek ister.

Anahtar kelimeler, dört arama amacı kategorisine girebilir;

  • Bilgilendirici (bir konu hakkında öğrenme).
  • Gezinme (belirli bir şey aramak).
  • Ticari (ürünleri, hizmetleri veya markaları araştırma).
  • İşlemsel (satın alma amaçlı).

Niyet kategorisini anlamak, içeriğinizi şekillendirmenize yardımcı olacaktır.

2. Anahtar Kelimelere Değil Konulara Odaklanın

Google artık bilgileri bir insan gibi işlemeye çalıştığından. Belirli anahtar kelimeler yerine daha geniş konulara odaklanmak önemlidir.
 
Bunun nedeni, insanların bugünlerde daha konuşarak arama yapmasıdır. Ve Google, bu konuşma sorgularını en iyi olduğunu düşündüğü yanıtla eşleştirmek için elinden gelenin en iyisini yapıyor. 
 
Standart anahtar kelime araştırması önemlidir, ancak kaliteli içerik oluşturmak. Anahtar kelimeleri belirli sayıda eklemekten çok daha fazlasıdır.
 
Kapsamlı bir şekilde bir konuyu ele alırsanız, sayfanızın çeşitli ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeler için sıralanma olasılığı vardır.
 
SEO İçerik Şablonu aracımızla anlamsal olarak alakalı anahtar kelimeleri hızlı bir şekilde bulabilirsiniz .
 
En iyi rakiplerinizin içeriğini analiz eder, ardından size onların sayfalarında görünen alakalı anahtar kelimelerin bir listesini verir.
 
“SEO”, “SEO nedir”, “SEO ipuçları” ve “Yeni başlayanlar için SEO” anahtar kelimelerini hedefleyelim.

Standart anahtar kelime araştırması önemlidir, ancak kaliteli içerik oluşturmak. Anahtar kelimeleri belirli sayıda eklemekten çok daha fazlasıdır. Kapsamlı bir şekilde bir konuyu ele alırsanız, sayfanızın çeşitli ilgili uzun kuyruklu anahtar kelimeler için sıralanma olasılığı vardır.

Araç, şu anda sıralanan parçalara bakar ve sıralamak istediklerimizle ilgili anahtar kelimeler önerir.

Önerilen birkaç anahtar kelime “blog gönderisi”, “anahtar kelime araştırması” ve “organik araştırma”dır.

Konu oluşturmak için anahtar kelimelerin nasıl bir araya geldiğini anlamak için zaman ayırın. Amaç, bir sayfada belirli bir anahtar kelime grubunu eşleştirmek yerine kullanıcının amacını anlamaktır.

Hedefin mutlaka her bir alt konu için sıralama yapmak olmadığını unutmayın (yine de bu harika olurdu).

Bu, tüm rakiplerinizin makalelerinde ele aldığı alt konuları bulmakla ilgilidir.

Örneğin, tüm rakipleriniz yeni başlayanlar için SEO makalelerinde anahtar kelime araştırmasından bahsediyorsa, siz de öyle yapmalısınız.

Bunu yapmak hem kullanıcıyı tatmin edecek hem de Google’ın benzer konular arasındaki ilişkileri belirlemesine yardımcı olacaktır.

3. Yapılandırılmış Verileri Kullanın

Yapılandırılmış veriler, arama motorlarının içeriğinizi anlamasına yardımcı olan organize bir veri kümesidir.

Yapılandırılmış veri işaretleme, zengin snippet’leri tetikleme şansınızı da artırır. Derecelendirmeler veya incelemeler gibi ekstra bilgileri görüntüleyen arama sonuçları.

İşaretleme (yani, kodun nasıl yazıldığı) önemlidir çünkü Google’ın içeriği nasıl kategorize edeceğini anlamasına yardımcı olur. Google, zengin snippet’leri göstermek için verileri bu şekilde alır.

Hem dahili bağlantılar hem de geri bağlantılar konuyla ilgili alaka gösterir ve Google’ın içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.

Harici geri bağlantıların güvenliğini sağlamak zaman ve sabır gerektirebilir. Öte yandan, sağlam bir dahili bağlantı kurma stratejisi uygulamak, değişiklikleri kendi başınıza yapma gücüne sahip olduğunuz için çok daha az çaba gerektirir.

Dahili bağlantılar, özellikle iki sayfa arasındaki güncel bağlantıyı gösterirken, diğer sitelerden alınan geri bağlantılar kadar önemli olabilir.

İçerik sütunları örneğini tekrar kullanalım. Ana sütun sayfanız ilgili alt konulara bağlantı vermelidir. Belki de bu alt konuların başka bir konu katmanı vardır, bunun gibi.

Hem dahili bağlantılar hem de geri bağlantılar konuyla ilgili alaka gösterir ve Google'ın içeriğinizi daha iyi anlamasına yardımcı olur.  Harici geri bağlantıların güvenliğini sağlamak zaman ve sabır gerektirebilir. Öte yandan, sağlam bir dahili bağlantı kurma stratejisi uygulamak, değişiklikleri kendi başınıza yapma gücüne sahip olduğunuz için çok daha az çaba gerektirir.

Bu sayfalara dahili bağlantılar eklemek, Google’a sayfalarınızın alakalı olduğunu gösterecektir.

İdeal olarak, geniş bir konuyu kapsamlı bir şekilde ele alırsanız, ilgili anlamsal arama yaptıklarında kullanıcıların sorularına yanıtlar sitenizde olacaktır.

5. Anlamsal HTML kullanın

Anlamsal HTML, arama motorlarına anlamlarını açıkça açıklayan öğelerden oluşur.

Örneğin, sayfanızdaki bir başlığa benzeyen bir metni HTML olarak yazabilirsiniz. Ancak, belirli bir başlık HTML koduyla etiketlenmemişse, Google bunun aslında bir başlık olduğunu anlamayabilir.

Aşağıdaki örnekte anlamsal olmayan HTML, içerik oluşturmak için belirtilmemiş <div> ve <span> etiketlerini kullanır.

Ancak anlamsal HTML tarafında, açıkça tanımlanmış etiketler, içeriği anlamlarını Google’a iletecek şekilde düzenler.

Semantik HTML etiketleri arasında <header>, <footer> veya <article> bulunur.

Üstbilgi etiketleri bir üstbilgiyi, altbilgi etiketleri bir altbilgiyi vb. belirtir.

Sonuç

Semantik arama, SEO için oyunun kurallarını değiştirir. Halihazırda semantik aramayı SEO stratejinizin bir parçası olarak kullanmıyorsanız, çok şey kaçırıyorsunuz.
 
Semantik aramayı ücretli reklam kampanyalarında. Bloglarda, sosyal medyada ve çok daha fazlasında kullanabilirsiniz. Semantik aramayı kullanmaya başladığınızda sıralamalarınızda. Tıklama Oranında, müşteri adaylarınızda ve satışlarınızda bir artış göreceksiniz.
 
Markanızın semantik aramada ne kadar başarılı olduğunu düşünüyorsunuz?

Levent Demirbaş

1999 Samsun Doğumluyum. Doğduğum şehirde yaşamıma devam ediyorum. Bafra Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Web Tasarım eğitimimi tamamladım. Üniversitede Halkla İlişkiler ve Tanıtım alanında aldığım eğitimime ek olarak Dijital Pazarlama ve SEO alanında aldığım eğitimler sonucunda LD&Web Grafik Ajansını Kurdum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu